Eikö uni tule? Valvotko ahdistuneena ja lasket, kuinka monta tuntia ehdit enää nukkua ennen kellon soimista? Et ole ainoa. Vaikea unettomuus ja ahdistuneisuus liittyvät usein yhteen ja ne ruokkivat toinen toisiaan. Jopa kolmannes työikäisistä kärsii ajoittain vaikeasta unettomuudesta, johon liittyy myös ahdistuneisuutta. Nämä saattavat altistaa osaltaan myös masennukselle. Jos tunnistat itsessäsi ahdistuneisuuden ja unettomuuden oireita, niitä kannattaa ensimmäisenä yrittää lievittää tepsivien itsehoito-ohjeiden avulla.
Kesytä vaikea unettomuus ja ahdistuneisuus
Lievänä sekä tilapäisenä ahdistuneisuus ja unettomuus ovat melko normaaleja tuntemuksia, josta ei tarvitse huolestua. Jos ne kuitenkin jatkuvat, toimintakykysi on vaarassa, voimavarat saattavat vähentyä ja sosiaaliset suhteet kärsiä. Ensiavuksi kannattaa yrittää rauhoittaa mielensä. Tässä saattavat auttaa erilaiset rentoutus- ja meditaatioäänitteet sekä kehon venyttely. Koeta myös välttää alkoholia, muita päihteitä ja liiallista kofeiinia. Yritä olla ottamassa huoliajatuksia todesta ja kyseenalaista ne.
Jotta ahdistuneisuushäiriö diagnoosi täyttyy, ahdistuneisuuden täytyy täyttää tietyt kriteerit. Silloin ahdistuksen, pelon ja huolen tunteiden tulee ilmetä useimpina päivinä yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. Fyysisiä oireita ovat esimerkiksi keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, pahoinvointi, levottomuus, vapina, hikoilu, säpsähtely, ripuli, hengityksen tai pulssin tihentyminen sekä vaikeus nukahtaa tai pysyä unessa. Ongelma onkin se, että yhä enemmän alkaa jännittää sitä, ettei saa unta ja kierre on valmis. Siksi on löydettävä hyvät keinot rentoutua iltaisin.
Et ole ahdistuksen kanssa yksin
Jos kärsit ahdistuksesta tai unettomuudesta, suhtaudu itseesi armollisesti. Älä syytä itseäsi tai yritä saada ahdistusta ja unettomuutta väkisin loppumaan, vaan yritä sanoittaa sitä, mitä tunnet. Älä välttele ahdistavia tilanteita, vaikka se tuntuisi houkuttelevalta. Pidemmällä tähtäimellä välttely lisää ahdistuneisuutta. Apua on saatavilla myös esimerkiksi terapiasta. Myös kaikki rentoutumisen keinot on syytä kokeilla eikä antaa periksi. Niiden oppimiseen saattaa hetki vierähtää aikaa, mutta kun oppii rentoutumisen vähitellen, alkaa myös oma mieli rauhoittua.