Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Rentoutumisen hyödyt arjessa

Rentoutumisen hyödyt arjessa

  • tehnyt
Rentoutumisen hyödyt

Rentoutuminen tekee hyvää arkisen aherruksen keskellä ja parasta siinä on se, että se auttaa sekä kehoa että mieltä. Siitä ei siis puhuta turhaan eikä se todellakaan ole mitään laiskuutta. Se on järkevän ihmisen järkevä teko. Kiireinen arki ja jatkuva ‘kireänä’ oleminen nostavat stressitasoa, josta ei välttämättä niin helposti pääse eroon. Rentoutumisen hyödyt näkyvät arjessa nopeasti, kun antaa itselleen siihen mahdollisuuden. Miten rentoutumista pitäisi lähestyä?

Millaisia ovat rentoutumisen hyödyt?

Vaikka arjessa yrittää elää mahdollisimman rennosti, ei stressiä välttämättä pääse karkuun. Monesta suunnasta tulee odotuksia sekä aikataulut pakkaavat päälle, joten aivan huomaamattaan alkaa jännityskierre. Jännitys ei ole jännittämistä vaan sitä, että sekä kehon lihakset että hermosto ovat kovilla.

Sama voi tapahtua silloin, kun palautuu vammoista tai sairauksista. Myös silloin on rentoutuminen sekä kunnollinen lepo tarpeen. Millaisia ovat aktiivisen rentoutumisen hyödyt arjessa? Kiireisen arjen keskellä ja työntäyteisiä viikkoja elämä Emilia on usein miettinyt ja kokeillut rentoutumisen hyötyjä.

Hän on sisällöntuottaja sekä viettää vapaa-aikaansa pelaamalla kasinoilla. Se kuuluu hänen ammattiinsa ja hänet tunnetaankin hyvin erilaista pelioppaistaan kuten Rulettiopas. Kun rentoutuu, ajatus kulkee paremmin ja mieli on pirteämpi. Silloin myös tekstiä syntyy nopeasti.

Emilian tavat rentoutua

Emilia ei ole koskaan aikaisemmin ajatellut rentoutumistare sen hyötyjen kautta vaan enemmänkin siksi, että ‘pää pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään’. Rentoutumisen hyödyt ovat kuitenkin ilmeiset, sillä hän nauttii sekä lenkkeilystä sekä musiikin kuuntelusta. 

Pitkien lenkkien jälkeen hän vielä venyttelee huolellisesti ja sen jälkeen olo on kuin uudella ihmisellä. Lenkkeilyssä juoksumatkojen pituudet vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon hänellä on aikaa viivähtää juoksemassa. Jos aikaa on vähän, on myös lenkki lyhyempi.

Myös lenkillä hän kuuntelee musiikkia, sillä se rytmittää mukavasti juoksemista. Kappaleet vaihtuvat, mutta rytmi säilyy edelleen. Se helpottaa siinä, että vauhti pysyy samana eikä juokse itseltään jalkoja alta. Näiden kahden rentoutumistavan avulla hän rytmittää arkeaan.

Rentoutumisen hyödyt käytännössä

Rentoutumisen hyödyt ovat moninaiset ja sen avulla oppii myös kuuntelemaan omia ajatuksiaan sekä itseään. Hermosto rauhoittuu ja ääreisverenkierto paranee. Kudoksiin pääsee huomattavasti paremmin happea sekä tärkeitä ravinteita.

Se vaikuttaa positiivisesti myös verenpaineeseen sekä sydämeen. Kortisolin määrä vähenee, sillä se on hormoni, jota erittyy stressitilassa. Yllättävää on myös se, että vastustuskyky paranee kuin huomaamattaan. 

Kiireestä on tullut nykyihmiselle tietynlainen arvo. Mitä kiireisempi on sitä tärkeämpänä itseänsä aina pitää. Loppujen lopuksi pitkä kierre on huomattavasti vaikeampi lopettaa kuin se, että jatkuvasti pitää huolta rentoutumisesta. Ahdistuneisuushäiriö on asiantuntijan hoidettava. 

Ajatuksien pysäyttäminen

Mielenkiintoinen ja hyvin helppo tapa on yrittää pysäyttää ajatuksia sekä keskittyä saamaan itsensä rauhalliseksi kaiken hälyn keskellä. Emilia päätti kokeilla, miten onnistuu rauhoittuminen työpöydän ääressä ja pienen harjoittelun jälkeen sai ideasta varsin hyvin kiinni.

Sitä on helppo kokeilla:

  • Ota ensin mukava asento
  • Sulje silmäsi
  • Tee aluksi muutamia hengitysharjoituksia todella syvään – sisään ja ulos
  • Anna samalla lihasten rentoutua äläkä unohda myöskään kasvojen lihaksia
  • Koita saada myös ajatukset pysähtymään hetkeksi
  • Anna mielen olla tyhjä jonkin aikaa
  • Tarvittaessa voit kuunnella musiikkia
  • Lopeta harjoitus, kun tunnet olevasi rento eikä ajatuksissa ole mitään

Emilian mielestä vaikein vaihe oli pysäyttää ajatukset kokonaan ja kokea se, ettei yhden yhtä, edes sitä pienintä työasiaa tullut mieleen. Kun se vihdoin onnistui, olo oli sen jälkeen hyvä ja ajatuskin kulki eteenpäin huomattavasti paremmin.

Rentoutumisen hyödyt ja jooga

Monet kokevat, että jooga on laji, joka tuo kaikkein parhaiten rentoutumisen hyödyt esiin. Emilia on kokeillut joogaa, mutta hän ei ole koskaan kyennyt pääsemään tunnilla niin hyvään flowhun, että siitä olisi ollut hänelle iloa.

Hän sanoo aina kuuntelevansa toisten hengitystä ja muita ylimääräisiä ääniä, mitä tilassa on. Se ei sovi hänelle, mutta kuulokkeista tullut rauhallinen musiikki sai hänet lopulta rauhoittumaan työpöydän ääressä. Silti hän myöntää, että välillä vireystaso on niin korkea, ettei rentoutumisesta tulee yhtään mitään.

Rentoutuminen vaatii opettelua varsin aktiivisesti. Pieni harjoittelu joka päivä tekee lopulta rentoutumisen mestarin. Jos päivän aikana ehtii tehdä useammankin harjoituksen, niin siitä on hyötyä varsin paljon. Lisäksi illalla voi keskittyä tekemään pidemmän harjoituksen ennen kuin menee nukkumaan.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen