Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Kevään tulo ja masennus

Kevään tulo ja masennus

  • tehnyt
Kevään tulo ja masennus

Useimmille kevään tulo tuo piristystä, sillä päivä pitenee ja on huomattavasti valoisampaa kuin talven pimeimpinä kausina. Aina vaikutus ei ole näin positiivinen vaan toisilla se ilmenee masennuksena. Mistä tällainen kevätmasennus saa alkunsa ja onko se hoidettavissa?

Väsyttävä kevään tulo

Ei ole mikään tuulesta temmattu ajatus, jos tuntee itsensä keväällä väsyneeksi. Kun talvi alkaa hiipiä ulottumattomiin, niin silloin kevään tulo tuo varsin vahvan alakulon. Luonto herää kaikkein kauneimpaan vaiheeseensa, joten kaiken pitäisi olla kunnossa. Mutta miksi se on niin raskasta?

Luulisi, että kirkas auringonpaiste ja pitenevät päivät tekevät hyvää. Erikseen voi vielä kokeilla piristääkö Trickz Casino yhtään enempää kuin mikään muukaan. Keväiset tuntemukset ovat hämmentäviä myös ihmiselle itselleen, joten siksi usein puhutaan kevätmasennuksesta tai kevätväsymyksestä.

Kevätmasennusta ei ole tarkemmin tutkittu, mutta voidaan määritellä, että sillä on jonkinlainen yhteys valon määrään kuin on myös syksyllä esiintyvällä kaamosmasennuksella. Vuodenajoilla on todettu olevan vahva vaikutus mielialaan syystä tai toisesta.

Kevään tulo ja väsymys

Kevät, masennus sekä valon määrä ovat yhteydessä toisiinsa. Tätä selittää se, että kun kevään tulo tuo lisää valoa, ihminen jaksaa valvoa pidempään. Unen määrä jää pienemmäksi, joka vaikuttaa siihen, että väsymys kasvaa. Kun univelkaa on enemmän, se vaikutukset näkyvät myös mielialassa.

Vaikka aluksi tuntuu siltä, että päivää voi venyttää molemmista päistä ja jättää unen määrää pienemmäksi, ei ratkaisu ole kuitenkaan pitkän päälle hyvä. Myös keväällä on pidettävä huolta siitä, että nukkuu riittävästi eikä anna kevätmasennukselle tilaa.

Jos huomaa itsellään näitä oireita, kannattaa pitää kaikesta huolimatta kiinni siitä, että nukkuu riittävästi. Jos makuuhuone tuntuu liian valoisalta, on järkevää hankkia ikkunaan tai ikkunoihin pimennysverhot, jolloin huoneesta saa riittävä pimeän hyviä unia varten.

Kaikki eivät ole energisiä keväällä

Jos tuntuu siltä, että keväällä ei saa mitään aikaan, ei siitä kannata välittää. Naapuri voi olla energinen pesemään ikkunoita, tuulettamaan petivaatteita tai vaatehuoneen sisältöä, mutta sinun on reilusti ajateltava, että se ei ole sinun juttusi. Kevään tulon ei tarvitse laukaista sinussa siivousvimmaa.

Jokaisen on oltava armollinen itselleen. Samoja asioita ei tarvitse tehdä samassa aikataulussa kuin muiden vaan itselleen voi antaa hyvällä mielellä aikaa nauttia kevään tulosta muuten. Ruoho kasvaa ja lehdet ilmestyvät puihin sekä ensimmäiset kukat nostavat päätään. 

Pääasia on se, että pidät huolta omasta terveydestäsi, syöt hyvin sekä nautit siitä, että päivällä on jo lämpimämpää kuin talviseen aikaan. Kaiken muun voi tehdä pikkuhiljaa ilman painostavia aikatauluja.

Kevään tulo ja jatkuva masennus

Jos sen sijaan masennus on jatkuvaa ja sitä on vuodenajasta riippumatta, on hakeuduttava hoitoon. Psykologi Tampere auttaa pahimman vaiheen yli. Silloin masennuksen pohjasyy on tutkittava ja siihen on löydyttävä korjaavat toimenpiteet. Jokaiselle annettava hoito on aina yksilöllistä, joten naapurin neuvot eivät siinä juurikaan auta.

Kun itseään saa hiukan liikkeelle, ei ole järkeä heti tehdä kaikkia kevään askareita ja taas väsyttää itseään sekä masentua omasta riittämättömyyden tunteesta. Jokaisen on hyväksyttävä itsensä juuri sellaisena kuin on eikä vaatia liikaa muiden painostuksen alla.

Kevään tulo tuo aina valoa ja tietynlaista kirkkautta luontoon. Kaikki näyttää puhtaammalta ja siitä kannattaakin nauttia niin paljon kuin mahdollista. Älä aseta itsellesi kevään tavoitteita tai aikatauluja vaan elä sen mukaan kuin sinusta tuntuu kaikkein parhaimmalta. Kaikki tämä helpottaa kevään pahimmassa piinassa.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen