Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Millainen on hyvä lääkitys paniikkihäiriöön

Millainen on hyvä lääkitys paniikkihäiriöön

  • tehnyt
Lääkitys paniikkihäiröön on tärkeä osa hoitoa.

Masennuksen hoitoon käytettävät SSRI-lääkkeet ovat usein määrätty lääkitys paniikkihäiriöön. Käytettäessä masennuslääkkeitä paniikkihäiriön hoitoon, on usein tarkoituksenmukaista aloittaa pienellä annoksella. Pientä annostusta suositellaan sen takia, että ahdistushäiriön hoidossa masennuslääkkeet voivat hoidon alussa aiheuttaa motorista levottomuutta, joka tosin yleensä on nopeasti ohi menevää. Lääkityksen aloittamisen jälkeen annoskokoa suurennetaan vähitellen tarpeen mukaisesti. Rauhallisella annoksen suurentamisella pyritään välttämään motorinen levottomuus.

Lääkitys paniikkihäiriöön löytyy usein kokeilemalla

Paniikkihäiriöön ei välttämättä löydy heti sopivaa lääkettä. Usein lääkekokoa joudutaankin nostamaan asteittain samalle tasolle kuin masennuksen hoidossakin. On hyvä lisäksi huomioida, että masennuslääkkeet eivät ala vaikuttamaan paniikkihäiriöön heti, vaan vasta 2–4 viikkoa kestävän käytön jälkeen. Toisinaan joudutaan kokeilemaan useitakin erialaisia masennuslääkkeitä ennen kuin oikea löytyy. Masennuslääkkeet eivät kuitenkaan aina ole riittävä hoitomuoto paniikkikohtauksiin.

Paniikkihäiriön hoito voidaan toteuttaa myös moklobemidia lääkityksellä. Sitä käytetään siinä vaiheessa, kun muut lääkkeet eivät tehoa tai niillä on liikaa haittavaikutuksia. Tämä on harvinaisempi lääkitysmuoto, sillä usein SSRI-lääkkeillä ja bentsodiatsepaameilla saavutetaan haluttu hoitotulos. Toisinaan kuitenkin näitäkin määrätään. Moklokbemidia lääkitys voidaan aloittaa vasta, kun SSRI-lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään 2 viikkoa.

Psykoterapia paniikkihäiriön hoidossa

Lääkehoidon ohella myös psykoterapiasta on paljon tutkimustietoa paniikkihäiriön hoidossa. Siinä vaiheessa, kun paniikkihäiriön lääkehoito on kunnossa, kannattaa usein sen rinnalle ottaa psykoterapiaa, jos potilas on siihen halukas. Psykoterapian avulla voidaan käsitellä niitä tilanteista, jotka vaikuttavat paniikkihäiriöön sekä käsitellä paniikkihäiriön taustalla olevia muita psykiatrisia kokemuksia.

Avainsanat:
Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen